foto grupo mamare

Història

  • Mamare va nàixer el desembre de 2004 a partir d'un grup de mares lactants que es reunien periòdicament per a compartir vivències i ajudar-se mútuament, en el centre d'educació maternal "Mare" de Castelló Impulsades per la matrona Isabel Barreda, que tutelava aqueix grup de suport, set mares es van aventurar a fundar Mamare, una associació des de la qual fer costat a les dones que decidixen alletar, intentar resoldre els seus dubtes i problemes i proporcionar sustentació i ajuda mútua. 
  • Les responsables de Mamare som voluntàries que hem alletat a les nostres criatures i que ens estem formant contínuament en lactància materna.
  • L'origen de la nostra associació s'inscriu en un moviment global de suport mutu entre dones que va nàixer en la dècada dels anys cinquanta als EUA, i que posteriorment es va estendre per tot el món. Aqueixos primers grups es van estructurar en una organització anomenada «La lliga de la Llet». Va ser una reacció per part de mares a la falta d'informació, suport i referents per a alletar en el seu entorn a causa de l'alta penetració de la lactància artificial. Dècades després, el moviment associatiu va arribar a Espanya, on pràcticament podem trobar un grup d'ajuda a la lactància en cada ciutat.

Pots comptar amb nosaltres en tot moment

Missió

Mamare és una associació formada per voluntàries per a donar suport a dones mares o embarassades que desitgen alletar. Un altre dels nostres objectius és promocionar i normalitzar la lactància materna. També pretenem eliminar falses creences i mites que dificulten la decisió o el fet d'alletar, així com proporcionar informació a les dones i famílies sobre els seus drets associats a la maternitat i la lactància.

Visió

Mamare desitja aportar el seu esforç en la construcció d'una societat en la qual la lactància materna siga la norma cultural. I, sobretot, on les famílies puguen alimentar i cuidar a les seues criatures en un entorn social i econòmic sostenible, just i saludable. 

Valors

  • Respecte a la decisió de cada dona sobre la seua maternitat i la seua lactància, així com a la seua història personal i a les seues motivacions. 
  • Aportació d'informació veraç i científica referent a la lactància materna. Desenvolupem tallers en els quals abordem les claus de l'alimentació complementària en els bebés a partir dels sis mesos, l'alimentació i l'ús de medicaments per part de la mare, la lactància no interrompuda i en situacions especials, sexualitat, deslletament, etc. Tenim, a més, un taller pensat específicament per a gaudir de la lactància sense mites ni tabús. 
  • Suport mutu i horitzontal. Creiem en la necessitat de crear xarxes de col·laboració en el si de la societat, de manera que es puguen compartir problemes i vivències, així com gaudir de la companyia mútua i de l'enriquiment a partir de l'experiència de les altres persones. Açò és especialment important en l'àmbit de la maternitat, en la qual l'arribada d'un bebé suposa per a les dones i les famílies una situació de grans canvis. 
  • Feminisme. Com un eix transversal que caracteritza cada acció de la nostra associació, reforcem la perspectiva de gènere en els seus tres pilars bàsics:
      • Pilar productiu. Defensem la igualtat de drets i d'oportunitats entre homes i dones. Pensem que la societat ha de posar en marxa mesures perquè la lactància, i per extensió la criança i la maternitat, no supose un motiu de discriminació de les dones. En aquest sentit, entre les nostres activitats hi ha tallers entorn de la volta al mercat laboral que aborden els drets de les dones en aquest àmbit i també l'extracció i conservació de llet materna com una de les opcions de les dones que treballen fora de casa i volen continuar alletant a les seues criatures. 
      • Pilar reproductiu. Defensem que en les dones que desitgen alletar i aconsegueixen lactàncies reeixides, l'alletament és un factor d'apoderament i de salut. Segons explica UNICEF"les mares també es beneficien de la lactància materna: ajuda a prevenir l'hemorràgia després del part, a reduir el risc de patir càncer de mama i ovari", així com a prevenir la depressió postpart, entre altres beneficis. 
      • Pilar comunitari. Defensem la necessitat de prestigiar les cures i de situar-los en el centre de la societat. 
  • Cura del medi ambient. La lactància materna està sempre a la temperatura adequada, no requereix envasos ni preparació. És un factor en la necessària reducció de l'ús d'envasos i energia.

Sòcies i junta directiva

A la fi de l'any 2019, Mamare la conformem un total de 110 sòcies.

La nostra junta directiva actual, que va ser triada en assemblea el 6 de març de 2020 per un període de tres anys, segons els nostres estatuts, està composta per:

Mar de la Torre (Presidenta), Elena Grau (Tresorera), Lupe Palau (secretària), Pili Sánchez (vocal), Gisela Soria (vocal), Elena Martínez (vocal), Yoyo Molés (vocal), Lidón Baquero (vocal), Neus Gil (vocal), Evani Auñón (vocal), Silvia Ferrer (vocal), Pilar Espinosa (vocal), Núria Salas (vocal), Belén Toledo (vocal), Clara Roda (vocal), Eva Vaquer (vocal), Patricia López (vocal), María Rosario Reyes (vocal), Isabel Ruiz (vocal), Paula Sánchez (vocal) i Ana Moya (vocal).

Finançament

Com a associació, Mamare es finança quasi a parts iguals, a través de les quotes de les sòcies (15 € /any/sòcia) i d'una subvenció municipal de l'Ajuntament de Castelló (com a associació ciutadana en l'àmbit de la salut). També, encara que en molt reduïda mesura, rebem donatius de persones que volen col·laborar amb la nostra organització sense associar-se.

Sobre nosaltres

Lupe Palau

Lupe

Shaddai

Shaddai

Elena

isabel miniatura

Isa

lidon miniatura

Lidón

Patricia

gisela miniatura 2

Gisela

neus miniatura

Neus

Chari

yoyo

Yoyo

Belen miniatura

Belén

Pilar

Pili

Mar miniatura

Mar

Paula

Eva

Experiències

Lupe Testimonio

Lupe

La meua mare (ma mare) em va donar la vida. Amb 10 fills no li sobrava temps, però sí amor i llet per a cadascun. Els germans van ser el gran regal de la meua infància. Prompte la casa es va omplir de nebots, i em vaig enamorar de la maternitat, molt abans de ser mare.

Quan vaig ser mare (una filla i dos fills), em vaig enamorar de la lactància, que m'ha portat de la mà fins on estic ara, tant en l'àmbit personal com professional, envoltada de mares i bebès, i de companyes amb les quals compartisc passió i dedicació.

Ma mare em va donar la vida, i ara, MAMARE me la continua omplint de sentit cada dia.

Belén Testimonio

Belén

Vaig arribar a Mamare buscant ajuda per a la meua primera lactància. Em vaig quedar perquè és la meua manera de viure el feminisme. Crec que ajudar a altres dones en les seues lactàncies i en la seua criança millora molt les seues vides i ens acosta les unes a les altres.

Elena testimonio

Elena

El meu cos, la meua decisió

Eva testimonio

Eva

Les meues lactàncies

Fa cinc anys que em vaig convertir en mare, des d'abans de quedar-me embarassada vaig saber que volia donar el pit o que almenys ho intentaria i si no podia "no passava res" QUE GRAN MENTIDA!

La nostra primera lactància va començar malament, va continuar pitjor, però va acabar molt bé.I és que, el que primer eren reptes d'aguantar un dia més van anar passant a una setmana més, un mes més o fins i tot un any més. Hem aconseguit fer cinc anys de lactància! Qui m'ho havia de dir?

Gràcies infinites a aquella desconeguda d'una sala de lactància que es va acostar i em va dir "acosta't dilluns a Gran Via, allí està Lupe i t'ajudarà".

I allà que vaig ser, Lupe i Lidón ambdues em van ajudar, la primera amb els seus coneixements i la segona amb el suport moral que tanta falta em feia. A poc a poc vam anar passant setmanes i resolent problemes, fins que amb nou mesos Adrián va deixar de prendre biberons.

Quan tenia quinze mesos, em vaig quedar embarassada del meu segon fill Daniel, no em plantege el deslletament en cap moment, vaig pensar que si ens havia costat tant arribar fins ací, no anava a ser jo qui posara fi.

Va passar l'embaràs, l'agitació i el naixement de Daniel donant lloc a la lactància en tàndem que hem mantingut fins fa a penes un parell de mesos.

Tot va valdre la pena, per tindre aqueixos moments, per ser aliment, consol, cura, confort... Per escoltar frases com que "la llet de mamà fa gust de mel perquè és el que més m'agrada".

Per això i per molt més no em penedisc de res i tornaria a intentar-ho malgrat els mals moments.

Com he dit en altres ocasions, la lactància és cosa de 4 (en el nostre cas), ja que sense el suport del meu marit no haguera sigut possible.

Eva

Gisela mniatura

Gisela

Sóc Gisela, mare d'Adriana i Alejandro, que van mamar en tàndem durant tres anys, dels cinc que va durar la meua lactància.
Enamorada de la lactància des que tinc ús de raó, vaig poder comprovar, gràcies als meus fills, que realment és una cosa meravellosa, també dura en alguns moments, però de la que hem gaudit.
I enamorada de Mamare des que va nàixer la meua filla allà pel 2007.
He aprés tant i he compartit tant, amb aquest grup de dones meravelloses, que mentre això continue ocorrent, ací continuaré aportant el meu granet d'arena perquè altres mares i altres bebés puguen gaudir també de les seues lactàncies.

Lidón Testimonio

Lidón

Ja amb dos filles majors, recorde els primers dies, tant d'una com d'una altra, complicats. Després, a la nostra bola, la mar de contentes. Ara, quan vaig als tallers com a voluntària, tinc la sensació de recollir aquella energia que transmetem les dones quan ens ajuntem.

Mar Testimonio

Mar

Assessora de lactància i mare de tres "pollets"

Alletant des de 2014 a un, dos o tres alhora.

Agraïda d'estar i ajudar.

Neus Testimonio

Neus

Infermera especialista en pediatria i lactància

Mare de dos xiquetes i un xiquet feliçment alletat/des.

"La meua millor formació en lactància són els tallers compartits amb les mares"

shaddai_lactancia

Shaddai

Sóc mare d’Ari i Joel i vam tenir una experiència amb la lactància amb uns inicis complicats però que van tenir de seguida l’ajuda necessària a mamare per poder gaudir durant 5 anys de les dues lactàncies. Vam fer tàndem i també suport entre germanes a la lactància dels nebots de forma puntual. En resum ha estat una experiència vital que m’ha fet creixer i m’ha deixat un sentiment de comunitat al cor.

Paula Testimonio

Paula

Paula, mamà primerenca feliç i amb un bebé que adora "tetear" a tota hora. Els inicis de la lactància van ser fàcils, encara així Mamare va ajudar al fet que la lactància fora encara millor gràcies al seu assessorament, suport i informació. Compartir amb altres mamàs lactants l'experiència fan que tot siga més fàcil i et sentes acompanyada en aquest camí dur però sobretot increïble.

Pilar Testimonio

Pilar

Feliç i agraïda de trobar el suport per a gaudir les meues dos lactàncies, malgrat els seus començaments atzarosos.

Pili Testimonio

Pili

Sòc Pili. Mare d’un xiquet i una xiqueta que van mamar prop dels dos anys i mig. Les meues lactàncies van ser molt fàcils ja que va anar tot rodat des de l’inici. Al llarg del recorregut, vam haver de salvar algun xicotet obstacle però res greu. 

Les meues ganes per saber coses sobre la lactància me van portar a ponències organitzades per Mamare on vaig trobar un grup de dones que em transmetien molt bones vibracions i vaig decidir que jo volia formar part d’eixa «tribu» per poder aportar la meua pedreta a eixa paret que construïen dia a dia. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yoyo

Soc mare de Nayeli i Gisela que van mamar fins als 4 i 6 anys, i durant un any en tandem. Amb Nayeli el començament de la lactància va ser dificil, vaig tindre clivelles i moltes molèsties durant els primers 20, a partir d’ací les dues vam  gaudir d’una lactància feliç. A ella li encanta mamar, conforme s’ha fet major les dos vam d’escoltar moltes crítiques, sobretot durant l’embaràs de la seua germana. Quan va nàixer Gisela, ja estava amb Mamare, i disposava de molta informació, però també vam tindre un començament difícil. Va estar ingressada en nounats i va prendre biberons a la nit. Fins que va tindre dotze  dies no va voler mamar  directament del meu pit, i la vam estar  alimentant amb xeringa i suplementador.

El que m’impulsa a formar part de Mamare,  és pensar amb ràbia  que si no haguera tingut la sort de trobar ajuda, haguerem abandonat la lactància molt prompte, i  ens haguérem perdut les tres  aquesta experiència tan meravellosa i saludable. Per això tinc ganes de transmetre a totes les mares, que seguisquen endavant, que busquen ajuda, que després de les dificultats inicials, la lactància es converteix en una experiència  que val la pena gaudir.

Quan passen els anys i mires enrere et dones conter que respecte als nostres fills sempre dubtem de tot, ( si ho haurem fet bé o malament), però respecte a la lactància no hi ha cap dubte, es el millor regal que els podem fer. 

Experiències d'antigues sòcies

Isabel Testimonio

Isabel

Vaig conéixer l'associació quan va néixer el meu primer fill, Marvin, i em vaig sentir molt acollida i acompanyada en els inicis de la lactància.

Amb el naixement del meu segon fill, Leonard, vaig decidir participar activament com a sòcia per a retornar d'alguna manera l'ajuda que vaig rebre en el seu moment.

Afortunadament, les meues dos experiències han sigut molt positives i he trobat poques dificultats per a alletar.

ISA

Patricia Testimonio

Patricia

Em dic Patricia, tinc 3 fills i una filla...i porte una doble vida.

D'una banda sóc veterinària i atenc els meus pacients animals amb molta vocació, i d'altra sóc Consultora de Lactància Certificada (*IBCLC) des de 2011.

Aquesta és la meua altra passió; a més de ser sòcia activa de Mamare, col·labore amb altres associacions pro lactància, i no deixe d'aprendre cada dia dels bebés i de les altres mares, que són les meues grans mestres.

Hi ha tan fins i tot que no sabem i tant de treball per fer per a normalitzar el que hauria de ser normal.... què visca la Lactància Materna!

Què és ser IBCLC?

Una Consultora de Lactància Certificada (IBCLC, International Board Certified Lactation).

chari testimonio

Chari

Per a mi Mamare ha significat l'oportunitat de connectar amb el meu bebé, amb el meu cos, amb el natural. Abans de donar a llum era de les que pensaven que donaria el pit si podia, que no m'obstinaria si no era així. Després d'una inducció al part (no desitjada) i una cesària (menys desitjada encara, però necessària) em vaig trobar envolta en l'aventura més gran de la meua vida, la Maternitat. El desconeixement, la inexperiència, la frustració que les coses no esdevingueren com havia imaginat, em van deixar clar que volia fer el possible per tornar a prendre el camí del natural, del biològic. Un agarre inapropiat ho va complicar tot més encara, però la meua obstinació i les meues ganes i escoltar el meu cos i el meu cor, em van portar a buscar ajuda, ací va aparéixer Mamare i aquesta gran família de la qual a poc a poc vaig formant part i que m'ha apoderat com a mare i com a dona. Perquè alletar és una mica més a alimentar, és connexió, és vincle, és calma, amor... i estar envoltada d'una tribu de dones que sap del que parlen, que estan per al que necessites i que són un suport i una sustentació, ajuda a caminar per aquesta sendera tan desconeguda i meravellosa alhora. 

silvia

Silvia

Vaig començar en 2012 amb el meu primer fill. Va ser una experiència de 3 anys i 3 mesos plena de satisfacció i felicitat. En 2016 amb el meu segon fill la cosa va fluir des del principi. Des de 2019 estem amb el tàndem, comparteixen pit el meu xiquet de 3 anys i la meua xicoteta. A vegades resulta complicat, per logística, entre altres coses. Però alletar als meus fills és el més natural del món, no podria no fer-lo.

Estic en MAMARE per a ajudar en el que puga i que les dones que vulguen alletar ho aconseguisquen com el més natural i fàcil. 

Voleu col·laborar?

Si ho desitgeu, també podeu col·laborar amb la nostra associació. Ens ajudareu a arribar més lluny.