Logo OMS

OMS

L'ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT

La L'Organització Mundial de la Salut,, amb les seues sigles OMS (WHO, World Health Organization en anglés), és autoritat directiva i coordinadora en assumptes de sanitat internacional en el sistema de les Nacions Unides, el lema de les quals és:

«La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l'absència d'afeccions o malalties».

L'OMS diu de la lactància materna que "és la forma ideal d'aportar als nens petits els nutrients que necessiten per a un creixement i desenvolupament saludables. Pràcticament totes les dones poden alletar, sempre que disposen de bona informació i del suport de la seua família i del sistema d'atenció de salut.

L'OMS recomana la lactància materna exclusiva durant sis mesos, la introducció d'aliments apropiats per a l'edat i segurs a partir d'eixe moment, i el manteniment de la lactància materna fins als dos anys o més".

En el seu web podreu trobar informació general sobre salut i una altra més tècnica com"l'alimentació en circumstàncies excepcionalment difícils"o articles sobre"lactància materna exclusiva"entre altres.

Logo APILAM

APILAM

ASSOCIACIÓ PER A la PROMOCIÓ I RECERCA CIENTÍFICA I CULTURAL DE LA LACTÀNCIA MATERNA

APILAMl'Associació per a la Promoció i Recerca científica i cultural de la Lactància Materna, que va nàixer de la mà del Dr. José María Paricio Talayero l'any 2012, és una associació sense ànim de lucre des de la qual es promociona la lactància materna de manera holística (ciència, cultura i comunicació). El seu lema:

«Una mescla de cultura, instint i bellesa. La lactància materna és sana, bella, ecològica, empoderant, pràctica i natural».

En el seu web podreu trobar formació, conferències, comunicats en xarxes socials, i el museu de la lactància materna Telasmos, en grec "lactància materna". Una col·lecció del Dr. Paricio amb cartells publicitaris, pintures, llibres, fotografies...

Logo E- Lactancia

E-LACTANCIA

La web de consulta de parla hispana més important com a motor de recerca de compatibilitat de la lactància materna i medicaments (o uns altres), és sens dubte e-lactanciaEn ella podreu trobar informació sobre la compatibilitat de la lactància materna, no sols amb medicaments, si no amb molts altres productes com pot ser; aliments, tractaments de bellesa, plantes, proves mèdiques, etc.

e-lactància és un projecte que neix d' APILAMaixí que les indicacions que en ella es reflectixen les han elaborat pediatres perfectament formats en matèria de lactància materna i en constant formació per a aportar les últimes recerques científiques.

No deixeu de consultar la web si teniu dubtes sobre si és possible continuar o no alletant als vostres fills/es. A més, la pàgina proposa alternatives més saludables, si n'hi hagués, per a poder triar-ne conscientment. Molt poques situacions són realment contraindicades amb el manteniment de la lactància materna.

Logo aep

ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE PEDIATRIA

Dins de la web de l'AEPED, trobareu el Comité de Lactància Materna d'aquesta, que promou la lactància materna i difon coneixements actualitzats sobre el tema i impulsa la formació dels professionals. Hi podreu accedir a una sèrie de documents sobre lactància materna de manera gratuïta, com per exemple "Els bebés prematurs tenen dret a ser alimentats amb llet materna (any 2015)"

logo AEPAP

ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE PEDIATRIA D'ATENCIÓ PRIMÀRIA

La L'AEPap és la Federació d'Associacions de Pediatres que treballen en Atenció Primària, té un caràcter científic i professional, sense finalitats lucratives.. ”T"Té com a missió la promoció de la Pediatria d'Atenció Primària a Espanya, el foment de la docència i la recerca, la coordinació amb altres entitats amb objectius confluents, i el desenvolupament professional dels pediatres d'Atenció Primària, amb l'objectiu de proporcionar una atenció pediàtrica de qualitat a tots els infants i adolescents en el seu context familiar i social."

Gràcies a la seua labor tenim al nostre abast el web deFamília i salut" , on se'ns acosten recursos molt variats; vacunes, prevenció d'accidents, alimentació, higiene, somni, etc. I, per descomptat, lactància materna..

logo AELAMA

AELAMA

ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE PROMOCIÓ I SUPORT A la LACTÀNCIA MATERNA

AELAMA advoca pel suport i la promoció de la lactància materna d'una manera global i multidisciplinària, com a "associació científica sense ànim de lucre formada per professionals de ciències de la salut relacionats amb l'atenció materno-infantil i per altres persones amb formació específica en lactància materna". Ens oferixen una sèrie de documents molt interessants per a descarregar, com pot ser:"Com s'ha de prendre una mostra de llet humana per fer un cultiu?"” o la “Guia jurídica de lactància" elaborada pel grup de suport La Mama d’ Elx

LOGO IHAN

INICIATIVA PER A la HUMANITZACIÓ DE L'ASSISTÈNCIA AL NAIXEMENT I LA LACTÀNCIA

La IHANanteriorment coneguda com a "Iniciativa d'Hospitals Amics dels Nens", neix de la mà de l'OMS i UNICEF per a "animar als hospitals, serveis de salut, i en particular les sales de maternitat a adoptar les pràctiques que protegesquen, promoguen i donen suport a la lactància materna exclusiva des del naixement". En el seu web podreu accedir als seus, esdeveniments, formació, cursos, congressos, vídeos, fòrums, etc. I, per descomptat, podreu buscar quins centres sanitaris estan acreditats o en la fase es troben per a aconseguir-la, amb un filtre per províncies.

A la nostra província l'Hospital General Universitari de Castelló i l'Hospital de la Plana de Vila-real es troben en fase 2D, i l'Hospital de Vinaròs en fase 1D. I respecte dels centres de salut, l'únic en la fase 2D és precisament on es troba enclavada la nostra associació, el de Gran Via. Mentre que altres 11 centres de salut al llarg de la província han aconseguit obtenir la fase 1D.

logo generalitat

BANC DE LLET MATERNA

Des de setembre de 2017 tenim en marxa a la província de Castelló el Banc de Llet Materna, per a dones que desitgen donar la seua llet.

El Banc de Llet Materna de la Comunitat Valenciana està adscrit al Centre de Transfusió de la mateixa i "rep, processa i distribuïx llet materna que ha estat donada altruistament per mares, per al benefici dels nounats hospitalitzats que la precisen, baix prescripció mèdica".

Per a aquelles dones que estigueu interessades a rebre més informació, podeu contactar, sense cap compromís, en:

Hospital La Fe de València 961 24 56 80
bancoleche_dslafe@gva.es
Hospital General d'Alacant 965 91 34 32
cen_neonatos@gva.es
Hospital General de Castelló 964 72 50 00 ext 441144
bancoleche_hgucs@gva.es

Recordem que no hi ha obligació de donar una quantitat concreta de llet ni durant un temps determinat, i que el gest és especialment beneficiós per a nounats prematurs o amb malalties concretes.

pinzamiento optimo

PLATAFORMA CIENTÍFICA EN DEFENSA DEL PINÇAMENT ÒPTIM DEL CORDÓ UMBILICAL

Naix en 2019 de la mà de quatre matrones catalanes, com un "Lloc amb informació i recursos per a defensar el pinçament òptim del cordó umbilical durant la transició a la vida extrauterina" i ens recorda que la sang del cordó umbilical pertany als bebés, per la qual cosa cal esperar que aquest deixe de bategar abans de tallar-lo.

https://pinzamientoptimo.org/

logo evidentemente

EVIDIENTEMENTE

Evidientemente és un blog regentat per l'odontòloga Irene Iglesias Rubio, lectura molt recomanable en matèria de salut bucodental del bebé i nen/a lactant. Gràcies a ella MAMARE compta amb un taller específic anomenat "Salut bucodental del/de la bebé i nen/a lactant". Consultar programació

GRUPS DE LA PROVÍNCIA I ALTRES

Si viviu a la província, però no us ve bé acudir a les nostres reunions a Castelló de la Plana o Almassora, podeu consultar aquí quins altres grups de suport mare a mare hi ha a Castelló:

A la ciutat de Castelló, a més podeu comptar amb el suport dels grups que en molts centres de salut realitzen les matrones, no dubteu a preguntar!

També amb la Comissió de Lactància Materna de l'Hospital General Universitari de Castelló i la seua consulta d'Alta Precoç on comptareu amb el suport d'Inés Sanz, infermera de lactància i de Sonia León, pediatra responsable d'aquest. Per a acudir al mateix us citaran a l'alta d'haver donat a llum o des d'atenció primària.

PATRONS DE CREIXEMENT INFANTIL PER A NENS/AS ALLETATS/AS, SEGONS L'OMS.

Logo OMS

Quan neix un bebé amb un pes en concret és normal que perden alguna cosa durant les primeres jornades (entre el 7 i el 10%). Sobre el cinqué dia hauria d'iniciar-se una recuperació d'aquest, per a arribar al pes de naixement prop dels quinze dies de vida. A partir d'aquí l'evolució de cada nounat pot ser molt diferent, sent una aproximació;

  • Fins a les sis setmanes: 20 g/dia
  • Menys de quatre mesos: 100-200 g/setmana
  • Dels 4 als 6 mesos: 80-150 g/setmana
  • Dels 6 als 12 mesos: 40-80 g/setmana

En el següent enllaç podreu trobar les taules, que en el 2016 va elaborar l'Organització Mundial de la Salut (les sigles de la qual són OMS en castellà i WHO en anglés), que descriuen la mostra i el procés metodològic utilitzat per a desenvolupar els estàndards de creixement. Presenten les corbes finals en els patrons de creixement infantil fins als cinc anys, i estan dividides per franges d'edat i per «nenes» o «nens», ja que entre ells no creixen d'igual forma.

Tablas de la OMS

Per a desenvolupar-les, l'OMS les va elaborar amb una gran mostra de bebés alletats en sis països diferents, per la qual cosa, malgrat no ser molt dispars a les d'abans de 2006, sí que estan més ajustades a la realitat dels bebés alimentats amb llet materna.

https://www.who.int/childgrowth/standards/es/

És molt important no quedar-se només amb el percentil de pes, sinó veure la concordança amb l'altura. Quan tots dos percentils són molt dispars és quan caldrà revisar què pot estar ocorrent, però el fet que un bebé estiga en percentils baixos en totes dos taules solament indica que es tracta d'una persona menuda, o gran si ho està en alts. Tan normal és un/a nen/a representat/a en la línia 3 com en la 97.